Az én franciasalátám alapja tulajdonképpen egy tojásból elkészített tartármártás, amit én valamikor simán rántotthús mellé is elkészítek.
Íme a recept 4 főre:
Elkészítés:
A tojássárgájákat egy tálba teszem, kézi habverővel (!! ez nagyon fontos !!) picit felverem, majd az előre kimért 4 dl olajat szinte cseppenként a tojássárgájához adagolom, majd ezt folyamatosan keverem. Nem verni kell, elég ha keverjük. Az eleje kicsit macerás, de egyre több olajat fognak felvenni a tojássárgák, csak addig kell hozzá sok türelem, amíg ezen túl nem vagyunk. Mire az összes olaj benne van, sűrű állagú kell, hogy legyen.
Ha ezzel elkészültünk, beletesszük a mustárt, a cukrot, a sót, a borsot, elkeverjük, majd ízlés szerint jöhet a tejföl. A végén jön a kóstolás és ízlés szerint pótoljuk a hiányzó összetevőt.
Ez egyéni ízlés dolga, valaki édesebben, valaki savanykásan szereti.
Franciasalátához ebbe a tartármártásba jöhet a párolt, majd kihűlt zöldség, összekeverjük, a hűtőbe tesszük, lehűlés után fogyaszthatjuk. 🙂