Gluténmentes receptjeim

Gluténmentes mézeskalács

Hozzávalók / 4 adag:

  • 250 g méz
  • 100 g Ráma margarin
  • 100 g cukor (vagy ugyanennyi cukornak megfelelő édesítő)
  • 1 dl tej
  • 500 g gluténmentes lisztkeverék
  • 1 kk  szódabikarbóna
  • 1 csomag Lucullus mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 db tojás (az eredeti recept szerint 1 db kell bele, de nekem 2-től állt össze a tészta)

Elkészítés:

  1. A mézet, vajat, cukrot és tejet összemelegítjük.
  2. A többi hozzávalót keverőtálba tesszük, majd hozzáöntjük a felmelegített anyagot.
  3. Jól összekeverjük, vagy a keverőgép dagasztókarjával összekevertetjük. Nagyon ragacsos masszát kapunk. Hidegre kell tenni és fél nap után kiválóan nyújtható tészta lesz belőle.
  4. Nyújtjuk, formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a leesett tésztákat újra összegyúrjuk, nyújtjuk….
  5. 180 fokon 5-7 perc alatt alsó-felső sütéssel megsütjük.
  6. Mindjárt puha.

Díszítés: 

  • 1 közepes méretű tojásfehérje
  • 20 dkg átszitált porcukor
  • 1 kis csipet só
  • 2-3 csepp citromlé (ettől lesz fényes a cukormáz)
  • 1 ek. étkezési keményítő (csak hogy biztosra menjünk). Én a HAAS keményítőt használtam.

Máz elkészítése:

A tojásfehérjét beleütjük a robotgép táljába és addig verjük, amíg majdnem teljesen kemény habot nem kapunk. (kb. 2-3 perc) A porcukorba belekeverjük a keményítőt és a csipet sót. A keverék felét hozzáadjuk a habhoz és 3 percig verjük vele, majd beleöntjük a második adag porcukrot és további 5 percig verjük. A két adag közt kapcsoljuk ki a gépet és fokozatosan növeljük a sebességet, különben az egész konyhát beteríti a porcukor!  Akkor jó a mézeskalács máz, ha tejföl állagú. A legvégén belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer átkeverjük az egészet.

Egy zacskó sarkát kivágva kezdődhet is a díszítés, vagy habzsákot is használhatunk. 

Mivel én nem vagyok jó kézügyességgel megáldva, ezért csak óvatosan belemártottam a mézeskalácsok tetejét  és dekorcukorral megszórtam őket. (Természetesen az is gluténmentes legyen.)

Íme, az én mézeseim így sikerültek:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!