Hozzávalók / 4 adag:
- 250 g méz
- 100 g Ráma margarin
- 100 g cukor (vagy ugyanennyi cukornak megfelelő édesítő)
- 1 dl tej
- 500 g gluténmentes lisztkeverék
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 csomag Lucullus mézeskalács fűszerkeverék
- 2 db tojás (az eredeti recept szerint 1 db kell bele, de nekem 2-től állt össze a tészta)
Elkészítés:
- A mézet, vajat, cukrot és tejet összemelegítjük.
- A többi hozzávalót keverőtálba tesszük, majd hozzáöntjük a felmelegített anyagot.
- Jól összekeverjük, vagy a keverőgép dagasztókarjával összekevertetjük. Nagyon ragacsos masszát kapunk. Hidegre kell tenni és fél nap után kiválóan nyújtható tészta lesz belőle.
- Nyújtjuk, formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a leesett tésztákat újra összegyúrjuk, nyújtjuk….
- 180 fokon 5-7 perc alatt alsó-felső sütéssel megsütjük.
- Mindjárt puha.
Díszítés:
- 1 közepes méretű tojásfehérje
- 20 dkg átszitált porcukor
- 1 kis csipet só
- 2-3 csepp citromlé (ettől lesz fényes a cukormáz)
- 1 ek. étkezési keményítő (csak hogy biztosra menjünk). Én a HAAS keményítőt használtam.
Máz elkészítése:
A tojásfehérjét beleütjük a robotgép táljába és addig verjük, amíg majdnem teljesen kemény habot nem kapunk. (kb. 2-3 perc) A porcukorba belekeverjük a keményítőt és a csipet sót. A keverék felét hozzáadjuk a habhoz és 3 percig verjük vele, majd beleöntjük a második adag porcukrot és további 5 percig verjük. A két adag közt kapcsoljuk ki a gépet és fokozatosan növeljük a sebességet, különben az egész konyhát beteríti a porcukor! Akkor jó a mézeskalács máz, ha tejföl állagú. A legvégén belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer átkeverjük az egészet.
Egy zacskó sarkát kivágva kezdődhet is a díszítés, vagy habzsákot is használhatunk.
Mivel én nem vagyok jó kézügyességgel megáldva, ezért csak óvatosan belemártottam a mézeskalácsok tetejét és dekorcukorral megszórtam őket. (Természetesen az is gluténmentes legyen.)
Íme, az én mézeseim így sikerültek:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: